09/22/2014

mci screening test PAPER 2002 SOLVED QUESTIONS AND ANSWERS for russia medical mbbs students

By Live Dr - Sun Oct 12, 7:04 am

Q 56. Flat small vegetations in the cusps of both tricuspid and mitral valves are seen in:
A. Viral myocarditis
B. Libmann Sach’s endocarditis
C. Rheumatic carditis
D. Infective endocarditis
Ans. B
Microbiology
Q 57. Bacteria may acquire characteristics by all of the following except:
A. Taking up soluble DNA fragments across their cell wall from other species
B. Incorporating part of host DNA
C. Through bacteriophages
D. Through conjugation
Ans. B
Q 58. Neonatal thymectomy leads to:
A. Decreased size of germinal center
B. Decreased size of paracortical areas
C. Increased antibody production by B cells
D. mcreased bone marrow production of lymphocytes
Ans. B
Q 59. Staphylococcus aureus differs from Staphylococcus epidermidis by:
A. Is coagulase positive
B. Forms white colonies
C. A common cause of UTI
D. Causes endocarditis in drug addicts
Ans. A
Q 60. Positive Shick’s test indicates that person is:
A. Immune to diptheria
B. Hypersensitive to diptheria
C. Susceptible to diptheria
D. Carrier of diptheria
Ans. C
Q 61. In a patient with typhoid, diagnosis after 15 days of onset of fever is best done by:
A. Blood culture
B. Widal
C. Stool culture
D. Urine culture
Ans. B
Q 62. Which of the following is transmitted by rat urine?
A. Leptospira
B. Listeria
C. Legionella
D. Mycoplasma
Ans. A
Q 63. AII the following are true about Listeria except:
A. Transmitted by contaminated milk
B. Gram negative bacteria
C. Causes abortion in pregnancy
D. Causes meningitis in neonates
Ans. B
Q 64. Which of the following statement is true about Bacteroides:
A. It is gram positive bacilli
B. It is strictiy aerobic
C. It may cause peritonitis
D. Presence in stool culture indicates need for treatment
Ans. C
Q 65. Heat stable enterotoxin causing food poisoning is caused by all the following except:
A. Bacillus cereus
B. Yersinia enterocolitica
C. Staphylococcus
D. Clostridium perfringens
Ans. D
Q 66. HIV virus contains:
A. Single stranded DNA
B. Single stranded RNA
C. Double stranded DNA
D. Double stranded RNA
Ans. B
Q 67. Regarding HIV which of the following is not true:
A. It is a DNA retrovirus
B. Contains reverse transcriptase
C. May infect host CD4 cells other than T-lymphocytes
D. Causes a reduction in host CD4 cells at late stage of disease
Ans. A
Q 68. CMV retinitis in HIV occurs when the CD4 counts fall below:
A. 50
B. 100
C. 200
D. 150
Ans. A
Q 69. Epstein Barr virus causes all the following except:
A. Infectious mononucleosis
B. Measles
C. Nasopharyngeal carcinoma
D. Non Hodgkin’s lymphoma
Ans. B
Q 70. In a patient, corneal scraping reveals narrow angled septate hyphae. Which of the following is the likely etiologic agent:
A. Mucor
B. Aspergillus
C. Histoplasma
D. Candida
Ans. B
Q 71. Which of the following is true regarding globi in a patient with lepromatous leprosy:
A. Consists of lipid laden macrophages.
B. Consists of macrophages filled with AFB
C. Consists of neutrophils filled with bacteria
D. Consists of activated lymphocytes
Ans. B
Q 72. The following diagnostic tests are useful for corresponding purposes except:
A. Zeil-Neelson staining – Detection of mycobacteria
B. Immunoflorescence – Detection of influenza virus
C. Specific IgM antibodies – Immunity against rubella
D. Specific IgM antibodies – Detection of acute infection
Ans. C
Q 73. IL-1 produces:
A. T lymphocyte activation
B. Delayed wound healing
C. Increased pain perception
D. Decreased PMN release from bone marrow
Ans. A
Q 74. Microfilaria are seen in peripheral blood in which stage of filariasis:
A. Tropical eosinophilia
B. Early elephantiasis
C. Early adenolymphangitis stage
D. None of the above
Ans. C
Q 75. Confirmation of diagnosis of rota virus infection is by:
A. Antigen detection in stool by ELISA
B. Antibody titres in serum
C. Antigen detection by immunoflurescence
D. Antigen detection in serum by ELISA
Ans. A
Pharmacology
Q 76. Regarding efficacy and potency of a drug, all are true, except:
A. In a clinical setup, efficacy is more important than potency
B. In the log dose response curve, the height of the curve corresponds with efficacy
C. ED50 of the drug corresponds to efficacy
D. Drugs that produce a similar pharmacological effect can have different levels of efficacy
Ans. D
Q 77. All the following are selective beta blockers, except:
A. Atenolol
B. Esmolol
C. Bisprolol
D. Celiprolol
Ans. D
Q 78. All of the following factors increase the risk of aminoglycoside renal toxicity, except:
A. Elderly person
B. Dehydration
C. Simultaneous use with penicillin
D. Aminoglycoside administration in recent past
Ans. C
Q 79. In which of the following disorders is administration of barbiturates contraindicated in:
A. Anxiety disorders
B. Acute intermittent porphyria
C. Kemincterus
D. Refractive status epilepticus
Ans. B
Q 80. Mechanism of action tianeptin in the brain is:
A. Selective serotonin reuptake inhibition
B. Selective norepinephfine reuptake inhibition
C. Selective serotonin reuptake enchancer
D. Selective dopamine reuptake inhibition
Ans. C
Q 81. Proton pump inhibitors are most effective when they are given:
A. After meals
B. Shortly before meals
C. Along with H2 blockers
D. During prolonged fasting periods
Ans. B
Q 82. Which of the following is correctly matched:
A. Dimercaprol:Iron
B. Calcium di-sodium EDTA:Arsenic
C. Penicillamine:Copper
D. Desferrioxamine:Lead
Ans. C
Q 83. Digoxin is contraindicated in:
A. Supraventricular tachycardia
B. Atrial fibrillation
C. Congestive heart failure
D. Hypertrophic obstructive cardiomyopathy
Ans. D
Q 84. All the following drugs cause renal failure except:
A. Cephaloridine
B. Amphoterecin B
C. Cefoperazone
D. Gentamicin
Ans. C
Q 85. All of the following statements are true regarding losartan except:
A. It is a competitive angiotensin receptor antagonist
B. It has a long acting metabolite
C. Associated with negligible cough
D. Causes hyperuricemia
Q Ans. D
86. Gemcitabine is effective in:
A. Head and neck cancers
B. Pancreatic cancer
C. Small-cell lung cancer
D. Soft tissue sarcoma
Ans. B
Q 87. All of the following drugs can cross placenta except:
A. Phenytoin
B. Diazepam
C. Morphine
D. Heparin
Ans. D
Q 88. A highway truck driver has profuse rhinorrhea and sneezing. Which amongst the following durgs would you prescibe him?
A. Pheniramine
B. Promethazine
C. Dimerhydrinate
D. Cetrizine
Ans. D
Q 89. The mechanism of action of sodium nitroprusside is:
A. Increased cAMP
B. Increased guanylate cyclase
C. Calcium channel blockage
D. K+ channel opener
Ans. B
Q 90. All the following belong to the steroid receptor superfamily except:
A. Vitamin D3 receptor
B. Thyroid receptor
C. Retinoid receptor
D. Epinephrine receptor
Ans. D
Q 91. All of the following undergo hepatic metabolism before excretion except:
A. Phenytoin
B. Diazepam
C. Penicillin G
D. Cimetidine
Ans. C
Q 92. In a patient taking oral contraceptive, the chance of pregnancy increases after taking any of the following drugs except:
A. Phenytoin
B. Carbamazepine
C. Ampicillin
D. Cimetidine
Ans. D
Q 93. The primary mechanism of action of fluoride on topical application is:
A. Conversion of hydroxyapatite to fluoroapatite by replacing the –OH ions
B. Inhibition of plaque bacteria
C. Form a reservoir in saliva
D. Improvement in tooth morphology
Ans. A
Q 94. A 65 year old man was consuming opium for 20 years. He stops consumption suddenly and comes to casualty after 2 days. Which is likely to occur due to withdrawal:
A. Rhinorrhoea
B. Hypotension
C. Drowsiness
D. Miosis
Ans. A
Q 95. Which of the following causes hepatic granuloma?
A. Amiodarone
B. Alcohol
C. Cimetidine
D. Metronidazole
Ans. A
Q 96. Coronary steal commonly is seen with:
A. Atenolol
B. Diltiazem
C. Nitroglycerine
D. Dipyridamole
Ans. D
Q 97. A patient is taking ketoconazole for fungal infection develops cold for which he is prescribed terfenadine. Possible interaction between terfenadine and ketoconazole is:
A. Ketoconazole decreases metabolism of terfenadine
B. Terfenadine increases levels of ketoconazole
C. Ketoconazole decreases levels of terfenadine
D. No interaction
Ans. A
Forensic Medicine
Q 98. What would be the race of individual if skull bone having following feature – rounded nasal opening, horseshoe shaped palate, round orbit & cephalic index above 80:
A. Negro
B. Mongol
C. European
D. Aryans
Ans. B
Q 99. A sample to look for uric crystal (gouty tophus) would be submitted to the Pathology laboratory in:
A. Formalin
B. Distilled water
C. Alcohol
D. Normal saline
Ans. C
Q 100. Not a feature of brain death:
A. Complete apnea
B. Absent pupillary reflex
C. Absence of deep tendon reflex
D. heart rate unresponsive to atropine
Ans. C
Q 101. At autopsy, a body is found to have copious fine leathery froth in mouth & nostrils which increased on pressure over chest. Death was likely due to:
A. Epilepsy
B. Hanging
C. Drowning
D. Opium poisoning
Ans. C
Q 102. In fire arm injury, entery-wound blackening is due to:
A. Flame
B. Hot gases
C. Smoke
D. Deposition from bullet
Ans. D
Q 103. Tentative cut is a feature of:
A. Fall from the height
B. Homicidal assault
C. Accidental injury
D. Suicidal attempt
Ans. D
Q 104. Gastric lavage is indicated in all cases of acute poisoning ideally because of:
A. Fear of aspiration
B. Danger of cardiac arrest
C. Danger of respiratory arrest
D. Inadequat ventilation
Ans. A
Q 105. All of the following method used for detecting heavy metals, except:
A. Harrison & Gilroy test
B. Paraffin test
C. Neutron activation analysis
D. Atomic adsorption spectroscopy
Ans. B
Q 106. The sensation of creping, bugs over the body is a feature of poisoning due to:
A. Cocaine
B. Diazepam
C. Barbiturates
D. Brown sugar
Ans. A
Q 107. Which type of cattle poisoning occurs due to ingestion of linseed plant:
A. Aconite
B. Pilocarpine
C. Atropine
D. Hydro cyanic acid
Ans. D
Q 108. A 10 years old child present in casualty with snake bite since six hours. On examination no systemic signs are found & laboratory investigation are normal except localized swelling over the leg < 5 cm. Next step in management would be:
A. Incision & suction of local swelling
B. IV antivenom
C. Subcutaneous antivenom at local swelling
D. Observe the patient for progression of symptoms wait for antivenom therapy
Ans. D
Q 109. ‘Gold chloride’ test is done in poisoning with:
A. Heroin
B. Barbiturates
C. Cocaine
D. Heavy metals
Ans. C
PREVENTIVE AND SOCIAL Medicine
Q 110. Iron and folic acid supplementation forms:
A. Health promotion
B. Specific protection
C. Primordial prevention
D. Primary prevention
Ans. B
Q 111. The most important function of sentinel surveillance is:
A. To find the total amount of disease in a population
B. To plan effective control measures
C. To determine the trend of disease in a population
D. To notify disease
Ans. A
Q 112. Serial interval is:
A. Time gap between primary and secondary case
B. Time gap between index and primary case
C. Time taken for a person from infection to develop maximum infectivity
D. The time taken from infection till a person infects another person
Ans. A
Q 113. All the following are advantages of case control studies except:
A. Useful in rare disease
B. Relative risk can be calculated
C. Odds ratio can be calculated
D. Cost effective and inexpensive
Ans. B

Q 114. The association between coronary artery disease and smoking was found to be as follows:
CAD No CAD
Smokers 30 20
Non smokers 20 30
The Odds ratio can be estimated as:
A. 0.65
B. 0.85
C. 1.35
D. 2.25
Ans. D
Q 115. In a prospective study comprising 10,000 subjects, 6000 subjects were put on beta carotene and 4000 were not, 3 out of the first 6000 developed lung cancer and 2 out of the second 4000 developed lung cancer. What is the interpretation of the above results?
A. Beta carotene is protective in lung cancer
B. Beta carotene and lung cancer have no relation to each other
C. The study design is not sufficient to draw any meaningful conclusions
D. Beta carotene is carcinogenic
Ans. B
Q 116. About direct standardization all are true except:
A. Age specific death rates are not needed
B. A standard population is needed
C. Population should be comparable
D. Two propulations are compared
Ans. A
Q 117. Which vaccine is contraindicated in pregnancy?
A. Rubella
B. Diphtheria
C. Tetanus
D. Hepatitis B
Ans. A
Q 118. Which of the following statements is true regarding pertussis?
A. Neurological complication rate of DPT is 1 in 50000
B. Vaccine efficacy is more than 95%
C. Erythromycin is useful for prophylaxis
D. The degree of polymorphonuclear leukocytosis correlates with the severity of cough
Ans. C
Q 119. Drugs A & B are both used for treating a particular SKIN infection. After one standard application, drug A eradicates the infection in 95% of both adults and children. drug B eradicates the infection in 47% of adults & 90% of children. There are otherwise no significant pharmacological differences between the two drugs, and there are no significant side effects. However, the cost of drug A is twice that of drug B. Dr. Sunil, a general practitioner, always uses drug B for the first treatment, and resorts to drug A if the infection persists. Dr. Sudhir, another general practitioner, always uses drug A for adults and drug B for children. Ignoring indirect costs, which of the following statement is incorrect:
A. Drug A is more effective than B for treating children
B. Drug A is more cost-effective than drug B for treating children
C. Drug A is more cost-effective than drug B for treating adults
D. Dr. Sudhir’s regime achieves a higher level of cost-effectiveness than Dr. Sunil’s
Ans. B
Q 120. The infectivity of chicken pox lasts for:
A. Till the last scab falls off
B. 6 days after onset of rash
C. 3 days after onset of rash
D. Till the fever subsides
Ans. B
Q 121. Carriers are important in all the following except:
A. Polio
B. Typhoid
C. Measles
D. Diphtheria
Ans. C
Q 122. Acute flaccid paralysis is reported in a child aged:
A. 0-3 years
B. 0-5 years
C. 0-15 years
D. 0-25 years
Ans. C
Q 123. A 2-years-old boy, presented with cough, fever & difficulty in breathing. His RR 50/min. There was no chest indrawing. Auscultation of chest reveals bilateral crepitions. The most probable diagnosis is:
A. Very severe pneumonia
B. Severe pneumonia
C. Pneumonia
D. No pneumonia
Ans. C
Q 124. Active and passive immunity should be given together in all except:
A. Tetanus
B. Rabies
C. Measles
D. Hepatitis B
Ans. C
Q 125. Cereals and proteins are considered complemen- tary because:
A. Cereals are deficient in methionine
B. Cereals are deficient in methionine and pulse are deficient in lysine
C. Cereals are deficient in lysine and pulses are deficient in methionine
D. Cereal proteins contain non-essential amino-acids, while pulse proteins contain essential amino acids
Ans. C
Q 126. For a 60 kg Indian male, the minimum daily protein requirement has been calculated to be 40 g (mean) & standard deviation is 10. The recommended daily allowance of protein would be:
A. 60 g/day
B. 70 g/day
C. 40 g/day
D. 50 g/day
Ans. A
Q 127. A population study showed a mean glucose of 86 mg/ dL. In a sample of 100 showing normal curve distribution, what percentage of people have glocose above 86%?
A. 65 B. 50
C. 75 D. 60
Ans. B
Q 128. The best method to show the association between height and weight of children in a class is by:
A. Bar chart
B. Line diagram
C. Scatter diagram
D. Histogram
Ans. C
Q 129. The correlation between variables A and B in a study was found to be 1.1. This indicates:
A. Very strong correlation
B. Moderately strong correlation
C. Weak correlation
D. Computational mistake in calculating correlation
Ans. D
Q 130. The biological oxygen demand indicates:
A. Organic matter
B. Bacterial content
C. Anaerobic bacteria
D. Chemicals
Ans. A
Q 131. In a surveillance centre for hepatitis B, in a low prevalance area, the method for testing for hepatitis B was single ELISA. This policy was changed to double testing in series. This would result in the following 2 parameters of the test being affected:
A. Increased specificity and positive predictive value
B. Increased sensitivity and positive predictive value
C. Increased sensitivity and negative predictive value
D. Increased specificity and negative predictive value
Ans. A
Q 132. In a study, variation in cholesterol was seen before and after giving a drug. The test of significance would be:
A. Unpaired t test
B. Paired t test
C. Chi square test
D. Fisher test
Ans. B
Q 133. Ravi and Ashok stay in the same hostel of the same university. Ravi develops infection with group B meningococcus. After a few days Ashok develops infection due to group C meningococcus. All the following are true statements except:
A. Educate students about meningococcal trans- mission and take preventive measures
B. Chemotheraphylaxis to all against both group B and group C
C. Vaccine prophylaxis of contacts of Ravi
D. Vaccine prophylaxis of contacts of Ashok
Ans. C
Q 134. All of the following are common cause of post neonatal infant mortality in India, except:
A. Tetanus
B. Malnutrition
C. Diarrhoeal diseases
D. Acute respiratory infection
Ans. A
Q 135. True about ‘total fertility rate’ is:
A. Sensitive indicator of family planning achievement
B. Completed family size
C. Number of live births per 1000 married women in reproductive age group
D. Average number of girls born to a woman
Ans. B

Q 136. ‘Silent epidemic’ of the century is:
A. Coronary artery disease
B. Chronic liver disease
C. Chronic obstructive lung disease
D. Alzheimer’s disease
Ans. D
Medicine
Q 137. The following condition is not associated with an increased anion-gap type of metabolic acidosis:
A. Shock
B. Ingestion of ante-freeze
C. Diabetic ketoacidosis
D. COPD
Ans. D
Q 138. Acute metabolic acidosis:
A. Has biphasic effect on K+ excretion
B. Does not effect K+ excretion significantly
C. Decreases urinary K+ excretion
D. Increases urinary K+ excretion
Ans. C
Q 139. Urinary anion gap an indication of excretion of:
A. Ketoacids
B. Na
C. H+ ion
D. K+ ion
Ans. B
Q 140. The most common mode of inheritance of congenital heart disease is:
A. Autosomal dominant
B. Autosomal recessive
C. SEX linked dominant
D. Multifactorial
Ans. D
Q 141. Which one of the following is an autosomal dominant disorder:
A. Cystic fibrosis
B. Hereditary spherocytosis
C. Sickle cell anemia
D. G-6-PD deficiency
Ans. B
Q 142. Which type diabetes is HLA associated:
A. Type I diabetes
B. Tyep II diabetes
C. Malnutrition related type disease
D. Pregnancy related type diabetes
Ans. A
Q 143. All of the following are sexually transmitted, except:
A. Candida albicans
B. Echionococcus
C. Molluscum contagiosum
D. Group B streptococcus
Ans. B
Q 144. All of the following infections may be transmitted via blood transfusion, except:
A. Parvo B19
B. Dengue virus
C. Cytomegalovirus
D. Hepatitis G virus
Ans. B
Q 145. Hypoglycemia is a recognized feature of all of the following conditions except:
A. Uremia
B. Acromegaly
C. Addison’s disease
D. Hepatocellular failure
Ans. B
Q 146. All of the following feature may be seen in thrombotic thrombocytopenic purpura, except:
A. Fever
B. HEMOLYSIS
C. Hypertension
D. Low platelet count
Ans. C
Q 147. The following laboratory determinants is abnormally prolonged in ITP:
A. APTT
B. Prothrombin time
C. Bleeding time
D. Clotting time
Ans. C
Q 148. PNH is associated with all of the following condition except:
A. Aplastic anemia
B. Increased LAP scores
C. Venous thrombosis
D. Iron deficiency anemia
Ans. B
Q 149. A 20 years adult presents with severe hypoplastic anemia. What is most effective treatment:
-interferonaA.
B. IL-2
C. ATG therapy
D. Bone marrow transplant
Ans. D
Q 150. Which of the following is not commonly seen in polycythemia vera?
A. Thrombosis
B. Hyperuricemia
C. Prone for acute leukemia
D. Spontaneous severe infection
Ans. D

Leave a Reply